Interview

Forfatter, lærer og Cand.it Dennis Ramsøe cykler netop nu Danmark rundt på sin speciallavede cykel. I boksen foran har han hele første oplag af sin bog, Udenfor rammen. På sin vej overnatter han hos gavmilde personer langs ruten, der får en bog i en bytte for en varm seng og muligheden for at oplade cykelbatterier og telefon.

“Det er en måde at bringe min kunst helt ind i de danske hjem”fortæller Dennis Ramsøe.”

Han har kørt Sjælland rundt langs kysten over Falster Fyn og er nu i Jylland.

“Folk er utrolige venlige. Jeg havde forventet at det var svært at finde overnatning. Det er det overhovedet ikke, folk er meget gæstfri.”

Der er flere grunde til han har valgt cyklen:

“Jeg cykler for at geare ned. Hvis jeg havde brugt en bil var det gået hurtigere, men jeg havde ikke fået talt med så mange mennesker og jeg havde ikke levet i det på samme måde. Jeg tænker ikke altid at hurtigt er godt, og jeg har skrevet en god bog som folk kan se sig selv i, som får gode anmeldelser og derfor skal den også markedsføres på den bedste måde.”

Bogen er en poesisamling, og er primært skrevet i indignation over medarbejderens ringe råderum på et arbejdsmarkedet i alt for hurtig udvikling.

“Jeg var på en arbejdsplads hvor rigtig mange gik ned med stress. Det var forfærdeligt at se folk bryde sammen en efter en, at se hvad overbelastning gør ved folk”

På et tidspunkt gik Dennis selv ned med stress.

“Jeg vågnede en morgen og kunne ikke stå ud af sengen, kroppen ville bare ikke. Jeg troede jeg havde fået en blodprop, men lægen fortalte at det var et stresskollaps”

Efter denne oplevelse begyndte Dennis at skrive.

“Jeg var rigtig glad for mine opgaver på mit arbejde og ville gerne tilbage, og det kom jeg også hurtigt. Jeg begyndte at skrive om de problemer jeg så på arbejdspladsen. Om de problemer der gjorde mig og mine kolleger så syge.”

Poesien er meget udadvendt. Den handler ikke om følelser, men om det som sker på en arbejdsplads. Den tager fat på ledelse, opgavefordelinger, planlægning, arbejdsforhold, magt og mange andre emner som folk kan kende fra deres eget arbejdsliv.

“Jeg startede med at skrive fordi jeg var indigneret, det var en måde at få afløb på. Jeg havde fundet det jeg gerne ville lave, den opgave jeg gerne ville løse for vores samfund, men der sad nogle ledere og gjorde arbejdsgangen mere indviklet og mere besværlig end nødvendigt. De valgte metoder og værktøjer til at løse opgaver som ikke kunne anvendes til opgaverne. Kort sagt valgte de metoden og gav os andre ansvaret for opgaven.”

Dennis fortsætter sin tur Danmark rundt, og forventer at slutte i januar. Han har ikke et godt råd for at undgå at blive stresset.

“Nej det har jeg ikke, men man kan jo læse min bog,”siger han med et glimt i øjet, og fortsætter.

“Jeg er selv et arbejdende menneske som oplever en stor tilfredsstillelse ved at arbejde. Jeg lever gennem mit arbejde, har fundet både venner, kærester og elskere på min arbejdsplads. Det er sådan jeg er. Hvis sagen er god nok, og jeg mener jeg kan gøre en forskel, så går jeg ind med alt hvad jeg kan. Det har jeg tidligere gjort på mit arbejde, og nu gør jeg det i mit forfatterskab.”

Sådan slutter Dennis Ramsøe.

Dennis Ramsøe

Dennis Ramsøe

Poet

Født 1985. Debuterede i 2018 med poesibogen Udenfor rammen. 

#Udenfor rammen